Aktiviteter

Här kan du läsa mer om de aktiviteter som arrangerades under festivalveckan:

10 AUGUSTI - MOTOR OCH FORDON

Extremhopp med motorcykel
Daniel Bodin.jpgUnder Motor och Fordons dagen bjöd vår partner KTM och Red Bull på årets motorsportshändelse - extremhopp ÖVER Svartån med en motorcykel!

Personen som utförde hoppet var ingen mindre än extremsportstjärnan Daniel Bodin, en av de främsta i världen på att utföra extrema uppvisningar och hopp på motocross och snöskoter. På meritlistan finns bland annat tre guld från Winter X Games, vinst i den internationella stortävlingen Air & Style och flera uppmärksammade projekt som världens längsta bakåtvolt och backhoppning med snöskoter. Han turnerar även jorden runt med den internationella stuntshowgruppen, Nitro Circus, där Daniel bjuder på showens mest farliga nummer med snöskoter.

Ispremiär - Örebro Hockey

Ispremiär Örebro hockey.jpgI samband med Jubileumsveckan hade Örebro Hockey sin Ispremiär på Behrn Arena måndagen 10 augusti.

Här kunde publiken se stjärnornas första isträning och kampen om vem som är isens kung. Denna kväll väcktes förhoppningarna och drömmarna om guld, med nedräkningen till seriepremiären. Ispremiären var ett event för hela familjen och är gratis för alla.  Här kunde man se Libor Hudacek och de andra nyförvärven visa upp sig för första gången i Behrn Arena.

 

 

11 AUGUSTI - IDROTT OCH HÄLSA

Color Me Rad
CABE23_03_00898_mindre.jpg
Det färgsprakande loppet COLOR ME RAD var en del av Jubileumsveckan. Color Me Rad är en färgfestival och ett löplopp på 5 km som startar i en storm av färger och fortsätter med färgkanoner och färggranater längst banan.
När man tagit sig igenom de 5 färgsprakande km blir färgfest med DJ och dans vid scenen. Cirka 5000 personer sprang loppet under Jubileumsveckan.

CMR Karta.jpg


Slide n Glide

Slide n glide  bildkälla CBS.jpgTisdagen och onsdagen under Jubileumsveckan rullades det ut en över 140 meter lång matta längst Drottninggatan. Mattan sprutades med vatten och blev till en vattenbana där örebroarna gavs möjlighet att glida fram på badringar eller liknande.

Vattenbanan ”Slide n Glide” var naturligtvis gratis för alla och örebroarna uppmanades att ta med sig badkläder och egen badringar eller liknande plastfarkost för att delta.

 

 

12 AUGUSTI - KULTURENS STAD

Slottets dag
Örebro-Castle-2-(Sweden).jpgSlottet väcktes till liv med historiska karaktärer som rörde sig runt och en örebroarna fick chansen att se delar av slottet man aldrig kan se annars.
Landshövding Maria Larsson öppnade upp och välkomnade in alla besökare in i residensvåningen.  Under dagen fanns det flera slottsvisningar för både barn och vuxna, med teaterkaraktärer och ibland några ruskiga historier.. Guidningar skedde på svenska, engelska och teckenspråk.

På borggården fanns det flera roliga aktiviteter för barnen. Här kunde både stora och små skicka en hälsning till framtiden och gå på en skattjakt med slottsbingo - gå runt på egen hand och leta efter olika detaljer i slottet

Barnföreställningen - Tut tut här kommer modiga Rut. tut tut här kommer modiga rut_mindre.jpg
Tut, tut! Här kommer Modiga Rut”, var en bubblande busig och musikalisk föreställning, baserad på Modiga Rut-böckerna. Sång, musik, högläsning och en och annan lösnäsa :)  En härlig och rolig stund för barn ca 5-9 år.

Lena Bjerfalk och Sofia Medin Lindström är författarna, musikanterna och kusinerna som gav föreställningen. Bokserien handlar om Modiga Rut, låtskrivarlegenden och pensionären som vägrar ha tråkigt, och som på nåt märkligt sätt alltid hamnar mitt i ett äventyr.

 

 

13 AUGUSTI - LOKALPRODUCERAT

Allsång_bild_artister.pngAllsång vid Slottet

Den 13 augusti bjöds hela Örebro in för att sjunga tillsammans när det blev Allsång vid slottet med Lotta Engberg. Lotta fick sällskap av Gladys del Pilar, Jessica Andersson, Magnus Sjögren, Helena Salo, Magnus Carlsson och Oliver Jadeborn.

Allsången var gratis och allsångshäften såldes på plats där vinsten gick till Örebros välgörenhsorganisationer genom #GenerösaÖrebro

 

14 AUGUSTI - DANSFESTIVAL

Dermot Clemenger_mindre.jpgLär dig dansa med Dermot

Den 14 augusti bjöds hela Örebro in för att dansa på gatorna runt om Örebro slott. Dermot Clemenger tillsammans med sina kollegor på Nerikes Dansinstitut lärde ut flera olika dansstilar så som bugg, salsa, hiphop och vals. Det var även flera olika dansuppvisningar under dagen och självklart uppträdanden från scen att dansa till.

 

 

Bugg Along logga.pngBugg Along

En av aktiviteterna under Dansfestivalen var ”Sveriges största Bugg Along” som ledes av Dermot Clemenger. Över 250 buggande par dansade sig fram längst Örebros gator, från Stortorget över stan till Slottsparken för att där fortsätta dansa hela kvällen lång.

 

15 AUGUSTI - JUBILEUMSFINAL

BDO_liten.pngBig Day Out
Villa Strömpis arrangerade Örebro´s första EDM-festival på självaste finaldagen av Örebro 750´s jubileumsvecka - Big Day Out. BDO är precis som det heter "en stor dag ute" tillsammans med fantastisk musik, underbara människor och en känsla av frihet! EDM står för "Electronic Dance Music" och artister/ dj´s från världens alla hörn var redo att ta sig an Big Day Out och finaldagen för Örebros 750-års Jubileum. Några av de DJ's som gästade BDO var Adrian Lux, DJ Anneli och Alfons aka Ganjaman. Festivalen kommer tillbaka i augusti 2016.

 


Streetbasket.pngBasketturnering #3x3swetour
Den 15 augusti startade Svenska Basketbollförbundet officiella #3x3swe Tour och det första stoppet var i Örebro under Jubileumsfinalen. 3x3 är en strukturerad form av streetbasket som tagit tillvara på de mest raffinerade delarna av vad basket har att erbjuda publikmässigt. Matcherna är 10 minuter korta och det är fyra spelare i varje lag som gör mål på samma korg. Det blev en spännande och fartfylld dag med basket mitt i city.

Yogalife 1.jpgYoga för Alla
Jubileumsveckans sista dag, lördagen den 15 augusti, bjöds örebroarna in till ett stort yogapass i Slottsparken. Det blev en yoga-workshop bestående av nio stationer där olika former instruerades med hjälp av erfarna lärare. Arrangör var:

Yogalife:

På Yogalife eftersträvar vi en sund och harmonisk syn på utförandet av yoga, där vi på ett mjukt sätt hjälper varje elev att hittaSandy.jpg in  en yogaform som passar elevens egen förmåga och kropp

Happy Spine & Mind; ISHTA-, Yin-, restorativ- Globalyoga och yoganidra:
Yoga; en skattkista av verktyg som hjälper oss hitta vår inneboende potential och låter oss växa med respekt, humor och integritet samt visar oss vägen med vänlig nyfikenhet till fysisk och mental styrka.

Yoga Stark, Maria Rizell Hegg, YogaMonks-inspirerad lärare
"Jag eftersträvar att arbeta med kropp och sinne som en balanserad och harmonisk enhet eftersom vår styrka är större än summan av våra muskler. "Maria.jpg

Mandala Yoga
Annelie Fridman & Helen Skarehag
Hathayoga med inspiration från ISHTA yoga och Chayayoga
"Hos oss på Mandala får du en yoga som ger dig möjlighet att utvecklas i din egen takt, utifrån din kropp och förmåga".


MÅNDAG - LÖRDAG

Restaurangtältet
Under Jubileumsveckan fanns Allevent (vår partner för "Food & beverage")  med ett restaurangtält på Järntorget. Restaurangen hade fullständiga rättigheter och ett husband med gästartister spelade i tältet under kvällstid. Mellan 13:00 - 16:00 fanns det även barnaktiviteter.

Nanny Belle
Under Jubileumsveckan fanns Nanny Belle på plats för att leka och underhålla barnen med flera roliga aktiviteter så som pysselhörna, hoppborg, sångstunder och maskotar.