Artister

Följande artister och många fler deltog under Jubileumsveckan:

Magnus Uggla_mindre.jpegMAGNUS UGGLA
Magnus Uggla, är en svensk pop- och rocksångare, låtskrivare, revyartist, och skådespelare. Han slog igenom med låten Varning på stan 1977 och två år senare var han med i Melodifestivalen.  Vem känner inte igen den lockhåriga mannen med solglasögon? Magnus är aktuell i tv-programmet Uggla flyttar in och i juni beger han sig ut på sommarturné. Uggla uppträde på jubileumsfinalen den 15 augusti.

 

 

gladys-del-pilar-liten.jpgGLADYS DEL PILAR
Örebroaren Gladys del Pilar firar 25 år som artist 2015. Under sina långa karriär som artist har hon bland annat deltagit i melodifestivalen, krogshower och musikaler. För den stora massan är hon kanske som mest känd som en av medlemmarna i Afro Dite. Gladys uppträdde två gånger under Jubileumsveckan, hon sjöng tillsammans med Spångbergskören och gästade Allsång vid slottet med Lotta Engberg.SVEN INGVARS
Sven-Erik_Staffan_liten.jpgNästa år firar Sven-Ingvars 60 år som band! Under åren har de bidragit med fantastisk musik som gjort betydelsefulla avtryck  hos flera generationer. Bandet har haft fler hits på Svensktoppen än någon annan artist där repertoaren under åren varierat mellan dansband, rock och Frödings tonsatta dikter. Som ett av Sveriges största band brukar de alltid dra stor publik, vilket de även gjorde i Örebro! Sven-Ingvars uppträdde under Jubileumsveckans temadag ”Dansfestival”, fredagen den 14 augusti.               


LOTTA ENGBERG

Lotta Engberg.jpgLotta Engberg var allsångsledare för Allsång vid Slottet den 13 augusti.
I sommar ledde hon "Lotta på Liseberg" för sjunde året i rad och är en väldigt folkkär artist som tog Sverige med storm 1987 då hon vann Melodifestivalen med låten "Fyra bugg och en Coca-cola".

Allsången besöktes av både lokala och nationella artister.

ERIC SAADE
Eric Saade_mindre.jpg
Eric Saades karriär började tidigt. 2003 anmälde hans mamma sin då trettonåriga son till en talangtävling i Helsingborg. Talangtävlingen var starten på ett nytt liv och redan efter två år hade han sitt första skivkontrakt. Sedan dess har Saade hunnit vara med i ett pojkband, byggt en egen solokarriär och dessutom representerat Sverige i Eurovision Song Contest 2011. Saade uppträdde fredagen den 14 augusti.

 

Jessika_Andersson_webb.jpgJESSICA ANDERSSON
Jessica Andersson slog igenom i Fame Factory där hon tillsammans med Magnus Bäcklund bildade duon Fame. Jessica har sedan dess haft en rad hits samt medverkat i olika Tv-program. Torsdagen 13 augusti gästade hon Allsången vid Slottet.

Magnus Carlsson_fri för magnus att använda.jpgMAGNUS CARLSSON
Magnus Carlsson är en svensk pop- och tidigare dansbandssångare. Magnus är känd from dansbandet Barbados, popgruppen Alcazar och som soloartist. 2015 blev Magnus kopplad till Örebro genom örebroaren Tommy Krångh som gestaltade hans låt "Möt mig i Gamla Stan" under Melodifestivalen. Torsdagen 13 augusti gästade han Allsång vid Slottet.

 

MIRIAM BRYANT
miriam_liten.jpg
Miriam Bryant uppträdde under Kulturens Stad den 12 augusti. Under hösten medverkade hon även i tv-programmet "Så mycket bättre". Miriams musik-karriär har från start varit framgångsrik nationellt såväl som internationellt. Singeln ”Push Play” sålde dubbel platina i Sverige och blev P3:s mest spelade låt under 2013. Hon har även medverkat vid bland annat ”Allsång på Skansen” och ”Musikhjälpen”.

 

arvingarna_webb.jpgARVINGARNA
Arvingarna är ett dansband som består av medlemmarna Lars "Lasseman" Larsson, Tommy Carlsson, Kim Carlsson och Casper Janebrink. Gruppen bildades 1989 och har bland annat deltagit i Melodifestivalen 4 gånger. Under Jubileumsveckans Dansfestival, fredag 14 augusti tog Arvingarna över Slottsparken och bjöd in alla örebroare till en stor dansbandskväll.

 

NovaMiller.jpgNOVA MILLER
Nova Miller är en kommande stjärna som fått kontrakt med 21:12 Entertainment och Universal Music. För tillfället arbetar Nova Miller för fullt på sitt debut album. Global stjärnstatus väntar garanterat denna unga nordiska talang, som hämtar sin inspiration från bland andra Taylor Swift, Bruno Mars och Christina Aguilera. Nova Miller uppträdde under Jubileumsfinalen den 15 augusti.


JTR
JTR.jpeg
JTR, vars namn kommer från de tre brödernas första bokstav består av John, Tom och Robin. Gruppen är från Alingsås och slog igenom i X-Factor Australien 2013 där de fick stående ovationer från den australienska juryn. Vi kunde se dem i den svenska tv-rutan då de var ett av bidragen i fjärde deltävling av Melodifestivalens här i Örebro. De uppträdde med låten Building it up och det var ingen skräll att bröderna tog över melodifestivalscenen och gick vidare till finalen. JTR uppträdde under jubileumsfinalen den 15 augusti.

 

SVENSKA KAMMARORKESTERN
Svenska kammarorkestern.jpgSvenska Kammarorkestern är en av Sveriges mest uppskattade orkestrar. Orkestern bildades 1995 som Örebro kommuns egen kammarorkester och fick endast två år senare Thomas Dausgaard som chefsdirigent. Dausgaard och ensemblen har tillsammans skapat sitt eget unika och nydanande tonspråk. Orkesterns snabba väg till framgång har gett dem en tydlig plats på såväl den nationella som den internationella arenan.

Den 12 augusti gav orkestern en exklusiv konsert på stora scenen. Under ledning av Marcello Mottadelli fick vi höra musik ur La Traviata samt andra operapärlor av Puccini, Verdi och Mozart. På scen fanns framstående solisterna: Ania Jeruc, sopran, Jessica Rose Cambio, sopran, Won Whi Choie, tenor, Valentin Vasiliua, baryton, Roger Krebs, bas

 

Helena_Salo_webb.jpgHELENA SALO
Helena började sjunga redan som femåring då hon för första gången stod på scen inför tusentals människor. Där tog karriären fart och hon spelade redan som åttaåring in sina första singelskivor. Helena har vunnit en rad av olika talangtävlingar samt medverka i radio och tv. På 80-talet spelade Helena in två album, det ena på svenska, det andra på finska. Idag arbetar hon som språklärare på en gymnasieskola i Örebro. Helena uppträdde på den stora scenen onsdag 12/8 samt Allsången 13/8.

 

SPÅNGBERGS KÖREN
Spånbergskören.pngSpångbergskören är Örebros största kör med över 500 sprudlande deltagare, varav 445 kvinnor och 49 män i varierande åldrar som sjunger tillsammans.

Kören uppträdde onsdagen den 12 augusti tillsammans med Gladys del Pilar på Slottets yttre borggård.

 

Magnus Sjögren_mindre.jpgMAGNUS SJÖGREN
Varje år genomför Magnus ca 5 - 10 spelningar med sitt eget band, Sjögren band.  Dessutom leder han årligen sedan 7,5 år tillbaka sommarens allsång på Strömpis. Magnus Sjögren är en känd profil i Örebro sedan många år tillbaka. Han blev känd med bandet Big Deal på 80-talet. Några av deras trallvänliga låtar är, "Du kan ge kärlek", "Förföra en ängel" och "Svenska sommar" är klassiker som sent ska gå ur tiden.

 

Nadine Randall.jpegNADINE RANDLE
Nadine vann solistklassen i Rix FM talangen när hon var 16 år gammal och blev därefter uppsnappad av Redfly Music. Sedan dess har hon varit med i Gladys del Pilars kör i körslaget (2012), blivit finalist i Sveriges Radios Svensktoppen 2 år i rad (nu sist med "Perfect Killer" som hon skrivit själv) samt varit finalist i TV4 O helga Natt lokalartist tävling 2014. Nadine uppträdde på Stora scenen den 14 augusti.

 


oliver liten.jpgOLIVER JADEBORN

Oliver Jadeborn är en ung talangfull stjärna från Örebro som kommer att uppträda på Allsång vid Slottet med Lotta Engberg. Oliver har sedan barnsben brunnit för musiken och förra året blev han upptäckt av produktionsbolaget Play Productions

 

 

Fore (Girlband X).jpgFORE
Fore består av fyra tonårstjejer från olika delar av Sverige, bl a Emma Sunesson från Örebro, som har handplockats till bandet av Peo Thyrén. Innan bandet ens hunnit släppa sitt första album är hypen maximal. Särskilt uppmärksammat är deras version av ”Wait”. Fore är redo att ta över världen. 

 

GO STEREO
go Stereo.jpgÖrebrobandet Go Stereo är ett upcoming pop rockband. Bandets senaste release av deras mashup på 2014 års största hits blev en viralsuccé på Youtube och flera andra sociala medier. Klippet delades av stora medier som Metro, Veckorevyn, Nyheter24 och Tidningen Julia. Go Stereo har tidigare supportat artister som Yohio, David Lindgren och JTR. Med sina poppiga riff och catchiga refränger så förvandlar Go Stereo hela publikhavet till ett enda stort dansgolv på nolltid. Go Stereo uppträdde lördagen 15 augusti.

MOWGLI
Mowgli.jpgJubiileumsveckans husband var Mowgli. Dagge Hagelin (kapellmästare) startade bandet 2009 som sedan dess har spelat på olika platser i Sverige, Danmark och Finland. Både som coverband och till olika artister. I dag består Mowgli av Dagge Hagelin (sång/gitarr), Pär Hjulström (trummor/kör) och Mikael Palmström (bas/kör). Under Jubileumsveckan förstärkts bandet av Peter Forslund (keybords), Carl Herlitz (keyboards), Greta Folkesson (kör) och Helena Rydh (kör)

HEMVÄRNETS MUSIKKÅR GULDSMEDSHYTTAN
Hemvärnets musikkår.jpgHemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan är en militärmusikkår och uppträder ofta under epitetet ”hela Örebro läns musikkår”. Dessutom är det den enda hemvärnsmusikkåren i länet och medlemmarna är utspridda från Hallsberg i söder, Karlskoga och Degerfors i väster, till Lindesberg och Storå i norr. Som en av 26 hemvärnsmusikkårer i landet är musikkåren godkänd för deltagande vid statsceremonier, högvakts- samt utlandsspelningar. Musikkåren har ansvarat för musiken i samband med högvaktsavlösningen vid Stockholms slott ett flertal gånger. Musikkåren spelade lördagen 15 augusti i festivalområdet.


Ewa Rydmark_liten_liten.jpgEWA-HELEN RYDMARK
Ewa-Helen gav teaterföreställningen ” Jag är fan inte duktig”, en livsberättelse på ca 42 min som spelades av och med Ewa-Helen Rydmark som innehar en 3-årig teaterutbildning. Ewa-Helen är gravt hörsel och synskadad samt att hon sitter i rullstol och använder både teckenspråk och tal i pjäsen. Den handlar om ensamhet, utanförskap och hur svårt det kan vara utan samhällets stöd.