Projekt som beviljats bidrag

Totalt blev 16 projekt beviljade bidrag från Jubileumsfonden, här nedan finner du kort information om alla projekt:

Cajsa Wargs äventyr i Matlandet
Vårens färgstarkaste sagoäventyr där man fick följa med Cajsa Warg in i Matlandet och se hur det går för henne i jakten på den hemliga ingrediensen. Ett musikaliskt äventyr där man fick träffa djur, grönsaker och andra kökstillbehör i en galen saga.

Av NA fick föreställningen fem av fem möjliga stjärnor, läs recensionen här

Mer info finns på hemsidan.

Arrangerades av: Teatervalvet

Dansteater på äldreboenden - Familjen Ädams & Co
Föreningen Teater Vita Svanen arrangerade dansteaterföreställningen ”Familjen Ädams & Co”. En föreställning med 8-10 artister med funktionsnedsättning, Örebros motsvarighet till Glada Hudik, som gav 10-talet föreställningar på olika äldreboenden i Örebro.

Den lite udda familjen Ädams, med den klassiska familjen Adams som förebild, hade gäster som Kajsa Warg och Lasse Maja till sin fest. Pjäsen spelades i två akter om vardera ca 20min mellan oktober-november 2015 på äldreboenden som svarade på erbjudandet om att få besök. Pjäsen spelades och dansades direkt på golvet i samlingssalarna till modern såväl som klassisk musik.          

Regi: Tarja Mustonen-B.
Arrangerades av: Teater Vita Svanen

En del av Örebro-Varberga 2015
En områdesfest arrangerades mellan den 15-18 juni för barn och familjer i Varbergaparken, med betonggjutning, målning, tipspromenader, grillning och uppträdande från scenen, intervjuer och program i närradio med ungdomar.

Arrangerades av: Verdandi

Föreningsmässa
En mässa i Stadsparken där ideella föreningar i Örebro kommun presenterade sina verksamheter och erbjöd prova-på- aktiviteter under en dag. Föreningsrådet visade även sin uppmuntran till alla "eldsjälar" som verkar i det lokala föreningslivet.

Arrangerades av: Örebro föreningsråd

Invigning av Örebro Skatepark
Örebro Skatepark invigdes med familjeaktiviteter, skatetävling, fri åkning, kulturevent och överraskningar. Örebro har en historiskt stark skateboardscen som fostrat många duktiga åkare, och Föreningen Brädcentralen hade kämpat länge för en utomhuspark för skateboard. 2015 blev detta verklighet när en av Sveriges största skateparker öppnade i Drottningparken.

Arrangerades av: Brädcentralen

Musikfest 2015 - 750 körsångare firar Örebro 750 år
Alla örebroare hälsades välkomna till Musikfest 2015 den andra helgen i september, 11-13/9 2015. 750 körsångare från Svenska kyrkan och Equmeniakyrkan firade Örebro 750 år. Helgen innehöll körworkshops för alla åldrar, konserter med körerna i olika kyrkor samt en stor finalkonsert på stortorget där alla 750 körsångare bildade en gemensam "jättekör".

Arrangerades av: Svenska kyrkan i Örebro och Equmeniakyrkan Örebro.

Musikalen Edens barn i S:t Nicolai kyrka

Stephen Schwartz musikal Edens barn sattes för första gången upp på svenska – med artister, dansare och körsångare i olika åldrar. Den storslagna historien bygger på tre världsreligioners tidiga
berättelser men är lika aktuell idag. Här fick man bland annat följa berättelsen om Adam och Eva vars bilder prytt S:t Nicolai kyrka i över 400 år.

Arrangerades av: Svenska kyrkan i Örebro

TID ÖREBRO 1908 - 2015
TakeOff AB producerade en film byggd på befintliga rörliga bilder om Örebros utveckling, under cirka 100 år, fram till jubileumsåret 2015. TakeOff AB förfogar över ett stort eget arkiv och har utöver detta tillgång till ett rikt och intressant bildmaterial. Man nyproducerade även en mindre del för att visuellt visa hur staden har förändrats över åren.

Arrangerades av: TakeOff

Ungdomsfest i Örebro centrum
Ett utomhusdisco arrangerades på Olof Palmes torg i juni 2015. En kväll för Örebros ungdomar att minnas, som hade ett discotält och aktiviteter på området.

Arrangerades av: Kulturhuset & Scenit

Wadköpings 50 års fest med unika upplevelser av mat, smak, teater och musik.
Uppbyggnaden av Wadköping startade 1965 vilket gör att Örebros jubileumsår 2015, även inkluderarde firandet av denna 50 åring. Under sommaren arrangerades en mängd olika aktiviteter för örerboarna att besöka.

Arrangerades av: Wadköpings Vänner

Örebro Dragspelsklubb 100 år
2015 fyllde Örebro Dragspelsklubb 100 år och arrangerade en musikalisk tillställning för visa upp den fina traditionen Örebro har med dragspelsmusik.

Arrangerades av: Örebro Dragspelsklubb

Örebro i filmens värld
Visning av gamla Örebrofilmer arrangerades lördagen den 25 april 2015 på biograf Roxy. Bland annat från tidigare utställningar.

Arrangerades av: Sällskapet Gamla Örebro

Örebro genom tiderna
Örebros historia i både forntid och nutid presenterades genom öppna föreläsningar, stadsvandringar och musikkvällar! Allt från militärhistoria och fakta om kex- och skostaden Örebro, till invandrar- och frikyrkornas stad.

Arrangerades av: ABF Örebro

Örebros Månfestival
Månfestivalen firade att Örebro fyllde 750 år på sydostasiatiska sätt. Månfestivalen är en av de viktigaste högtider för Sydostasien och den är alltid efterlängtad av alla barn. Vi - örebroare med rötter från Asien ville berätta våra historier och visa vår kultur med dans, musik och mat.

Arrangerades av: Vietnamesiska Förening i Örebro

Örebro Sports Week
Ett sommarläger för barn och ungdomar vecka 32, där idrott och hälsa är i fokus. ÖSW var ett samarbete mellan flera av Örebroregionens föreningar, ÖLIF, förbund, skolor/akademi och näringslivet.

Arrangerades av: Örebro Sports Week

3x3 Streetbasketturnering
En streetbasketturnering på Järntorget under Jubileumsveckan, där basketspelare i från hela Sverige var med och deltog. 

Arrangerades av: KFUM Örebro Basket